Rafrika

Afrikában - Egyiptom, Szudán, Etiópia, Kenya, Dél-Afrika és (talán) a többiek... :)

Friss topikok

  • Lagartixa: Igen, már én is vártam a soron következő irományt, nagy élvezettel olvasom a kalandjaidat. Pusz: S... (2011.04.04. 14:46) number 5 (03.02.)
  • bamakos: Szia Toki! BÚÉK. Mizu veled? Kicsit hiányolom az újabb szösszeneteid Szudán arcairól vagy már Etió... (2011.01.07. 11:21) esküvő
  • bamakos: szeva! milyen szudán? bármily hihetetlen, azért olvassuk a blogod. :) millió pusza (2010.12.15. 21:00) úton...
  • Egy Motoros: Kiváncsi lennék mit szólt a hotel személyzete a "vendéghez". Vagy ez mindennapos? További jó utat. (2010.12.11. 00:03) a luxori két oldal...
  • tokivagyok: vajon ez a civilizáció 'jobb', mint a civilizálatlanság? :) a latte mindenesetre a múlté, most má... (2010.12.10. 20:12) kairói pillanatképek...

Linkblog

A nagyutazás...

2010.12.06. 17:53 tokivagyok

néhány érdekes adat...

Nem bírtam elengedni a pita témát anélkül, hogy meg ne tudtam volna egy-két adatot, így visszanéztünk a kairói 'családiasabb' kenyérségbe és találkoztunk a tulajjal, aki nagy szerencsére perfekt angoltudással bírt, úgyhogy 2 óra faggatózás után az alábbi tudással gazdagodva és hatalmas önelégültséggel felvértezve értünk haza:

Kairóban - állítólag!!!! - nagyjából 16ezer pékség van, ami a maga 17millió emberére tekintve is tettemes mennyiségnek tűnik. Az államilag támogatott pékségek 18 LE-ért kapnak 100 kg lisztet, ami nincs 800 Ft, ellenben, mint említettem 20 db pitát adnak 1 LE-ért. Erre kötelezve vannak, így azt is nagyon szigorúan kontrollálják, hogy az állami lisztet mindet állami kenyérbe 'fektették-e'. Persze felvetődik a kérdés, hogy egyiptomi viszonylatban mit nevezünk szigorúnak?!

Mindenesetre a 'mi' pitagyárunk a vásárolt állami liszt mennyiségéből kifolyólag 30 percenként ki kell 'köpjön' magából 1200!!! db pitát! Ez rengeteg! Persze a vigyázó szemek mellett is megtalálják a kiskapukat - vagy ablakokat -, hogy kicsit itt-ott el- és lecsípve okosan mutyizzanak, de a tulaj úr (Nagy Amer :))  ettől függetlenül azt mondja, hogy veszteséges fenntartani egy ilyen sütődét. Ő kifejezetten családi vállalkozásként csinálja, a helyet még a dédnagyapja alapított 1914-ben. Elképesztő, hogy azóta - saját bevallása szerint - semmit nem változtatott, kivéve, hogy eddig fával fűtötték a kemencét, ma ezt már gázzal teszik. 11 és fél órát dolgoznak a pékségben, 7 napot egy héten, megállás nélkül! Ez pontosan 13.800 db pita/nap, ha csak ezt megszorozzuk az állítólagos pékségek számával - és ugye ez nem egy nagy pékség és ki tudja a többi átlagosan mekkora - már az is közel 23 millió pita egy nap!

A fizetések viszont a többi szektorhoz képest elég 'normálisnak' mondhatók, csak ő munkatípustól függően 500-3.000 LE-t fizet ki havonta, ami nagyjából 20-110.000 Ft. Az átlag egyiptomi fizetés nagyjából ennek az alsó határa, ellenben az biztos, hogy ez tuti megélhetés, mert pita nélkül megáll az élet az országban, hiszen nemcsak emberi fogyasztásra gyártják, hanem nagyon sokszor a száraz pitákkal etetik a háziállatokat is, ergo mindenképpen egyik fő pillére a helyi Maslow piramisnak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr752497514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása